fbpx
X
Wat is een verslaving

Wat is een verslaving en hoe werkt het?

Om te begrijpen hoe een verslaving werkt, is het handig om eerst te weten wat een verslaving is. Verslaving bestaat in twee soorten: een verslaving aan stoffen en een verslaving aan gedrag. Verslaving aan stoffen is bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol, drugs of nicotine en een verslaving aan gedrag is bijvoorbeeld een verslaving aan gamen of gokken. Wanneer iemand verslaafd is, dan kan diegene niet meer zonder de verslavende middelen of het gedrag. Doordat de verslaving invloed heeft op de hersenen moet de verslaafde zijn/haar gedrag of middelen gebruiken om zich “lekker” of “goed” te voelen. Kortom, je kunt niet meer zonder een bepaald middel of gedrag. Ben je benieuwd naar de kenmerken van een verslaving? Of wil je meer weten over hoe je een verslaving herkent? Lees dan ons blog; Hoe herken je een verslaving?

Hoe werkt een verslaving?

Hoe werkt een verslaving? Bij verslaving spelen de hersenen een grote rol, want de verslavende middelen of het gedrag hebben invloed op de hersenen. Daarom wordt verslaving als een hersenziekte gezien. Vaak begint het gebruik van de middelen of het gedrag door experimenteren, willen vluchten uit de werkelijkheid, uit verveling, ontspanning of het doorbreken van een sleur. Door de verslavende middelen of het gedrag wordt het beloningssysteem in de hersenen beïnvloed. Hierdoor ga je jezelf prettiger voelen, houdt er wel rekening mee dat dit gevoel maar tijdelijk is!

Daarna wordt er steeds meer en vaker gebruikt, maar is er ook steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen en je weer goed of lekker te voelen. Wanneer het gebruik een gewoonte wordt en wanneer je er zelf geen controle meer over hebt, dan is er sprake van een verslaving. Wanneer iemand verslaafd is, dan gaan andere zaken daaronder lijden. Hierbij kun je denken aan het functioneren op het werk, sociale contacten en financiële problemen.

Hoe werkt een verslaving

Hoe zit een verslaving in elkaar?

Het is heel erg lastig om als niet verslaafd persoon, écht te begrijpen hoe het voelt om verslaafd te zijn. Een “gewoon” mens zou vaak en snel denken “je kan toch wel stoppen, of houd het dan bij één of twee!”. Een verslaafd persoon, die niet heeft gevraagd om verslaafd te raken, zou dat heel graag willen, maar is machteloos over zijn/haar verslaving. Iemand wil niet, maar weet niet hoe te stoppen. Diegene heeft geen controle meer. Op enige wilskracht lukt het vaak nog wel een tijdje, maar uiteindelijk gaat iemand weer voor de bijl.

Machteloosheid kun je dan weer uitleggen aan een niet verslaafde als het hebben van diarree. Je hebt iets verkeerds gegeten en je voelt aan je lichaam dat het foute boel is, een hoop geborrel in je darmen. Met enige medicijnen lukt het om het een tijdje te rekken, maar je weet dat het er uit moet. Je bent hier totaal machteloos over en hebt er geen controle op. Een verslaafde die machteloos is en eenmaal begint met gebruik, wordt daardoor mateloos. Iemand heeft geen remmingen meer en lukt het niet meer om te stoppen. Door de mateloosheid van gebruik is iemands leven stuurloos geworden. Dit proces wordt steeds erger naarmate de verslaving vordert.

Gokverslaving

Verslaafd? Een herstelcoach kan jou helpen!

Iedereen kan een verslaving krijgen. De één is gevoeliger dan de andere voor het opbouwen van een verslaving, maar iedereen kan een verslaving krijgen. Wanneer je verslaafd bent, dan lijkt er soms geen weg meer terug, maar dat is gelukkig niet zo! Door middel van een interventie, goede begeleiding en een herstelcoach kun jij jouw verslaving de baas worden. Hierdoor kun jij jouw leven weer oppakken en zonder verslaving verder gaan. Is jouw naaste verslaafd? Ook dan kunnen wij helpen met een passende aanpak. Verslavingscoach Twente werkt als ervaringsdeskundige en biedt passende hulp op maat. Samen bespreken we de beste aanpak en gaan we aan de slag.