fbpx
X

Wat is een verslaving?

Wat is een verslaving? Een verslaving is een psychiatrische aandoening (ziekte). Het wordt gekenmerkt door de afhankelijkheid van middelen of gedragingen. De dwangmatige gedachte aan de volgende trek, lijn of slok en het niet meer kunnen stoppen wanneer je eenmaal bent begonnen, maar ook het steeds meer nodig hebben om dezelfde high weer te kunnen krijgen. Wanneer het middel niet genomen wordt kunnen er ernstige psychische of lichamelijke ontwenningsverschijnselen optreden. Denk hierbij aan; zweten, trillen, diarree, onrust, paniek of agressie. Wat is een verslaving? Kort gezegd, dat is iets dat je nodig hebt en niet meer zonder kan.

Soorten verslavingen

Daarnaast moeten we bij de vraag; “wat is een verslaving?”, aangeven dat we een verslaving kunnen opdelen in twee soorten verslavingen: middelenverslaving en gedragsverslaving. De middelenverslaving kunnen we dan weer onderverdelen in drie soorten: Stimulerende, verdovende en geestverruimende middelen. Wanneer we het over de gedragsverslavingen hebben, dan zijn er meerdere soorten verslavingen te noemen.

Middelenverslaving

De middelenverslaving kunnen worden opgedeeld in drie soorten verslavingen:

  • Stimulerende middelen: denk aan XTC, Amfetamine, Cocaïne, Nicotine
  • Verdovende middelen: denk aan alcohol, Heroïne, Opium, Cannabis
  • Geestverruimende middelen: denk aan LSD, Paddo’s

Gedragsverslaving

Binnen de gedragsverslaving zijn er meerdere soorten verslavingen te noemen. Bij een gedragsverslaving wordt er niets ingenomen, maar wordt het fijne gevoel veroorzaakt door de handeling die wordt uitgevoerd en de verwachting en opwinding die daarbij ontstaan. Hieronder vermelden wij de meest voorkomende soorten gedragsverslavingen.

Gespecialiseerde hulp inschakelen

Kenmerkend bij een verslaving is het verliezen van sociale contacten met familie, vrienden of partner, het verliezen van werk, of het niet meer welkom zijn bij je sportvereniging. Financiële en gezondheidsproblemen met alle gevolgen van dien. Niets doen is geen optie. Schakel Verslavingscoach Twente in als herstelcoach. Herstellen van een verslaving gaat niet van de ene op de andere dag, maar gebeurt dankzij een uitgestippeld proces. Dankzij een herstelcoach ga jij niet alleen dit proces in, maar is er altijd iemand waar je op kan terugvallen. Want onze herstelcoaches zijn zelf ervaringsdeskundig en zijn allemaal al meerdere jaren in herstel van hun verslaving. Hierdoor snappen zij hoe jij je voelt.