Medicijnverslaving
We hebben allemaal wel eens pijn die we onderdrukken met een pijnstiller. We slikken dan een paracetamol, ibuprofen of diclofenac. Pijnstillers zijn daar zeer geschikt voor, maar een half miljoen Nederlanders gebruikt medicijnen op een andere manier: om de verslaving te stillen. Het gaat dan niet alleen om pijnstillers. De verslavende medicijnen zijn onder te verdelen in twee groepen: opiaten als morfine en benzodiazepinen als oxazepam. Het is lastig – maar niet onmogelijk – om van medicijnen af te kicken. Je bent om een reden gestart met medicijnen en als je stopt dan zullen de klachten in alle hevigheid terugkeren. Toch is het van groot belang om af te rekenen met je verslaving om verdere schade te voorkomen.
Wanneer spreek je van medicijnverslaving en wat zijn de gevolgen?
Het lastige aan een medicijnverslaving is dat iemand de medicijnen waarschijnlijk echt nodig had. Dit gebruik ging over in een chronisch gebruik en de gebruiker kan én durft niet meer te stoppen. Wanneer hij of zijn stopt, zal hetgeen waar de medicijnen voor gebruikt worden alleen maar verergeren; de verslaving is geboren. En soms lijkt het heel onschuldig – zo’n medicijnverslaving – maar er zijn in Nederland maar liefst 20.000 mensen die jaarlijks gewond raken door een ongeluk dat veroorzaakt werd door kalmeringsmiddelen. En maar liefst 200 mensen sterven jaarlijks aan een medicijnverslaving. Wat de gevolgen van medicijnverslaving precies zijn, hangt natuurlijk af van welke medicijnen je slikt. De twee grootste medicijngroepen waar men verslaafd aan is, zijn benzodiazepines en opiaten.
Risico’s verslaving benzodiazepines
- Schade aan je organen
- Angstaanvallen
- Overprikkeling door licht en geluid
- Geheugenproblemen
- Afgevlakt gevoel
Risico’s verslaving opiaten
- Je raakt overgevoelig voor pijn
- De gedachte aan stoppen met de medicijnen en de bijbehorende pijn, maken je angstig
- Hoeveelheid testosteron daalt enorm
Stoppen met medicijnen?
Stoppen met medicijnen vergt veel moed, dat snappen wij heel goed. Verslavingscoach Twente helpt je graag met de juiste begeleiding. Niet alleen om af te rekenen met de medicijnen, maar ook met de verslaving.
Meer informatie? Neem gerust contact op!