fbpx
X

Help, mijn naaste is verslaafd! En nu?

Wanneer jij als naaste aan de zijkant staat en ziet hoe de verslaving jouw dierbare ruïneert, dan kan dat erg frustrerend zijn. Daarnaast zal diegene de verslaving ontkennen en vaak niet willen stoppen met de middelen of andere verslavingen. Door de verslaving lijden niet alleen de naasten en de verslaafde zelf, maar ook het werk en sociale relaties worden getroffen. Maar wat kan jij hieraan doen voor jouw naaste? Allereerst is het goed om het gesprek aan te gaan met de verslaafde. Doe dit wel op een moment dat diegene nuchter of niet onder invloed is. Daarbij moet je ook rekening houden met enkele punten:

  • Maak geen verwijten, maar leg juist uit wat zijn/haar verslaving met jou doet.
  • Voorkom discussie, want ontkenning, manipulatie en oneerlijkheid zijn symptomen van verslaving.
  • Spreek vanuit je eigen positie en emotie, maar houdt daarbij feiten en emotie goed gescheiden. Wees vooral eerlijk naar jouw naaste.
  • Praat vanuit empathie en begrip, want verslaving is een ziekte en komt met allerlei excuses. Praat daarom niet vanuit boosheid of frustratie. Dreigt het uit de hand te lopen? Neem afstand en voorkom ruzie!
  • Vraag of de verslaafde hulp wilt krijgen. Want soms wordt deze stap geblokkeerd door schaamte. Jouw helpende hand kan het benodigde zetje zijn.

Het gesprek is gevoerd, hoe ga je nu verder?

Nadat jij een gesprek hebt gevoerd met jouw naaste, dan is het ook nodig om die lijn door te zetten. Hiervoor moet jij duidelijke grenzen gaan stellen. Want misschien ben jij wel gewend aan het gedrag van jouw naaste. Door het stellen van duidelijke grenzen en door hier altijd consequent in te zijn kan jij verandering gaan stimuleren. Zodra je dit ook maar een keer vergeeft of toelaat, dan zal er geen verandering gaan komen. De verslaafde moet de grenzen en de consequenties goed merken. Bij het stellen van grenzen, houdt rekening met onderstaande punten:

  • Jij bepaalt wat er in jouw leven gebeurd. Laat jouw naaste met een verslaving niet ook jouw leven beïnvloeden. Zet jezelf op de eerste plek!
  • Stel geen grenzen/maak geen afspraken die je niet na wilt komen. Wanneer jij jouw naaste niet uit huis wilt zetten, stel dit dan ook niet als grens in.
  • Wil jij de verslaving van diegene niet faciliteren? Geef dan geen geld, onderdak of andere hulp die jouw naaste kan gebruiken bij zijn/haar verslaving.
  • Heeft jouw naaste gebruikt? Geef dan bijvoorbeeld aan dat jij geen contact wilt hebben met diegene wanneer hij/zij onder invloed is.
  • Wees streng en consequent in de gestelde doelen. Wanneer jij een hand over het hoofd van de verslaafde houdt, dan zal er geen verandering komen.

Ook jij verdient hulp bij een verslaving van jouw naaste!

De invloed die een verslaving op de naaste van de verslaafde heeft kan nog wel eens worden onderschat. Maar ook jij als naaste van een verslaafde verdient hulp. Want door de verslaving van jouw dierbare wordt ook jouw leven, al dan niet bewust, beïnvloed. Verslavingscoach Twente biedt daarom ook de mogelijkheid tot een familieprogramma. Dankzij dit familieprogramma ontvang jij tips, handvatten en tools die direct in de praktijk toegepast kunnen worden. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat jij de verslaving niet hebt veroorzaakt, de verslaving niet kan controleren en ook niet kan beheersen. Ook is een verslaving een ziekte en is dit iets waar jouw dierbare niks aan kan doen. Wel kan jouw dierbare de stap zetten om de aangeboden hulp te accepteren en om iets aan de verslaving te gaan doen.

Interventie bij verslaving met Verslavingscoach Twente

Om daadwerkelijk de stap richting jouw dierbare te zetten en de hulp aan te bieden kan lastig zijn. Daarbij kan een interventiecoach van Verslavingscoach Twente de gewenste hulp bieden. Een interventie bij verslaving is voor iedereen geschikt en voordat de interventie plaatsvindt worden al verschillende zaken geregeld. Hierdoor is het mogelijk dat een traject of opname direct gestart kan worden. De interventiecoach zal duidelijke adviezen geven en het traject samen met jou als naaste gaan voorbereiden.

Het doel van de interventie is om de verslaafde dierbare in beweging te krijgen om de geboden hulp te accepteren. Vanuit liefde en compassie bieden wij een duidelijk boodschap en tonen wij de aangerichte schade. Tijdens het traject worden de naasten goed op de hoogte gehouden en worden de naasten ook intensief betrokken bij de interventie en het traject. Daarbij kunnen wij ook vermelden dat 85% van de verslaafden direct hulp accepteert bij een interventie. Wil jij graag een interventie bespreken en plannen? Neem dan contact op met Verslavingscoach Twente. Onze ervaringsdeskundigen helpen jullie graag in deze moeilijke periode en situatie.