fbpx
X

Hoe herken je een verslaving?

Wanneer je een vermoede hebt dat iemand verslaafd is, maar je dit niet zeker weet, dan kan het lastig zijn om hierover een gesprek te vinden. Of wellicht heb je zelf een verslaving zonder dat jij je daar bewust van bent. Dus daarom is het handig om te weten; hoe herken je een verslaving? Of wat is een verslaving? Want wanneer iemand zich bewust is van een verslaving is het behandelen van deze verslaving makkelijker. Daarnaast kan een vriend, familielid of collega de verslaafde dan ook beter helpen. Want iemand om mee te praten kan een wereld van verschil betekenen voor diegene met een verslaving. Maar hoe herken je een verslaving? Hieronder geven wij enkele kenmerken van een verslaving. Aan de hand daarvan kan je beter bepalen of jouw naaste of wellicht jijzelf een verslaving hebt. Daardoor wordt het aangaan van een gesprek ook wat makkelijker en kan de helpende hand geboden worden.

Kenmerken verslaving

Hoe herken je een verslaving? Dit kan door middel van enkele kenmerken van verslaving, maar toch hoeft dit niet altijd te betekenen dat iemand verslaafd is. Want bijvoorbeeld bij een alcoholverslaving kan iemand snel als alcoholist worden gezien, terwijl hij/zij dat helemaal niet is. Daarom is het herkennen van een verslaving niet gemakkelijk. Doordat verslavingsproblemen en kenmerken van verslaving niet altijd even makkelijk te achterhalen zijn, blijft het dus altijd nog onzeker. Maar de onderstaande symptomen van een verslaving kunnen helpen.

  • Steeds meer, vaker en sneller gebruik maken van de verslavende middelen of gewoontes.
  • Stiekem gebruiken van middelen of gewoontes en dit proberen te verbergen.
  • Liegen over bijvoorbeeld de hoeveelheden die iemand heeft gebruikt, of waarom er geld van de rekening is verdwenen.
  • Steeds meer risico’s nemen om aan middelen te komen.
  • Ontwenningsverschijnselen zoals, onrustig zijn, beven, gespannen wanneer er niet gebruikt kan worden.
  • Steeds slechter, of niet meer plannen.
  • Administratieve wanorde. Het niet meer betalen (of slecht) van rekeningen.
  • Beloftes om te stoppen of te minderen niet na te komen, maar vooruit blijven schuiven.
  • Door afhankelijkheid van middelen of gewoontes gaat iemand vaak minder goed functioneren op school, werk en met sociale contacten.
  • Daardoor steeds meer afspraken afzeggen en steeds meer leven in isolement.
Kenmerken van een verslaving

Interventie bij een verslaving

Wanneer jij denkt dat een naaste een verslaving heeft, dan kan dit erg lastig zijn. Want hierover praten met diegene is niet makkelijk. Daarnaast zal de verslaafde de verslaving vaak eerst ontkennen of aangeven dat diegene de middelen gebruikt of de gewoontes heeft om verschillende problemen die er zijn. Echter is het in de praktijk vaak omgekeerd. Veel problemen komen juist door het gebruik van middelen of door de verschillende gewoontes. Gelukkig is er wel hulp beschikbaar voor de verslaafde. Ga het gesprek aan met diegene en probeer hem/haar te bewegen om hulp te accepteren. Vind jij het lastig om het gesprek aan te gaan? Dan kan een interventie bij verslaving helpen. Hierbij is het doel dat de verslaafde in beweging komt om de geboden hulp te accepteren. Op deze manier kun jij jouw verslaafde naaste helpen. Ben jijzelf verslaafd en op zoek naar hulp? Verslavingscoach Twente helpt jou graag bij het herstel!