Terugval na verslaving
Terugval is het na een behoorlijke periode van niet gebruiken terug gaan in gebruik van gedrag veranderende middelen of gewoontes. Er wordt toegegeven aan zucht. (cravings) Gedachten aan je middel of gewoonte die uit het niets opkomen. Gebruik is de oplossing voor het gedrag wat zich in de dagen of weken ervoor heeft laten gelden.
Een terugval in gebruik is heel vervelend, maar voor sommigen niet onoverkomelijk. Het gaat erom wat je doet na je terugval van verslaving. Ben je er eerlijk over naar je naasten, zoek je direct hulp om te voorkomen dat het weer gebeurd en ga je direct weer in de actie. Herstel is hard werken en soms lijkt het alsof je geen resultaat ziet, maar dat is er wel degelijk. Elke dag dat je niet hebt gebruikt is een overwinning!
Oorzaken terugval
Een veelvoorkomend kenmerk van iemand die lijdt aan de ziekte verslaving is de “quick fix” ik wil het hier en ik wil het NU. Een directe behoeftebevrediging van het gene wat ze willen. Wanneer er geen zichtbaar resultaat is kunnen er gedachten optreden als; waar doe ik het voor, ik kan het niet, het wordt nooit beter, ik heb geen toekomst etc. Dit soort vervelende gedachten kunnen lijden tot een terugval. Een ander voorbeeld is dat de verslaafde het niet doet voor zichzelf. Om van het ‘gezeur’ af te zijn wordt hulp geaccepteerd. Eenmaal thuis vallen ze direct in oude patronen en gewoontes en dit kan uiteindelijk weer lijden tot een terugval. Het is dus belangrijk dat de verslaafde het doet voor zichzelf. Dat hij of zij het probleem zelf inziet en daaraan wil gaan werken. Een laatste voorbeeld wat kan lijden tot een terugval; het niet sluiten van de ‘deurtjes naar gebruik’. Dat wil zeggen; opzoeken van verkeerde ‘vrienden’, naar het café, ongezonde relaties in stand houden of het opzoeken van plaatsen uit je gebruikerstijd.
Zoals eerder beschreven is voor sommige een terugval onoverkomelijk, maar dit betekend niet dat je het mag gebruiken als excuus om terug te vallen in gebruik. Herstel na verslaving is mogelijk wanneer je wilt veranderen en hier alles voor over hebt. Mijn advies is om zeker een jaar uit te trekken om goed in herstel te komen. Hieronder een aantal suggesties om te leren omgaan met zucht en die hulp kunnen bieden in het eerste jaar van je herstel.
Tips voor herstel om een terugval te voorkomen:
- Bezoek 90 meetings in 90 dagen
- Zoek een sponsor
- Ga werken aan je stappen
- Gestructureerd leven
- Gezond eten
- Sporten
- Eerste jaar niet op vakantie
- Start geen ‘nieuwe’ liefdes relatie in het eerste jaar
- Maak plezier
Tips voor omgaan met zucht om een terugval te voorkomen:
- Bezoek de eerstvolgende meeting bij jouw in de buurt
- Bel met een fellow
- Accepteer de zucht
- Spreek het hardop uit naar een fellow. “ik heb toch ineens zin om te gebruiken”
- Spreek hardop uit dat het maar gedachten zijn. Niet de realiteit
- Sporten
- Koude douche
Dit zijn een aantal tips om te leren omgaan met zucht. Wanneer je na jouw opname in een 12-stappen kliniek verder wilt werken aan jouw herstel, dan is een herstelcoach van Verslavingscoach Twente een goed idee. Neem voor meer informatie contact op.