fbpx
X
Oorzaken en kenmerken gokverslaving

Oorzaken en kenmerken van een gokverslaving

Het kan iedereen overkomen, een verslaving. Of dit nu een verslaving aan een middel of gedragsverslaving is, iedereen kan verslaafd raken. Ook een gokverslaving kan iedereen krijgen. In een vorig blog is er geschreven wat een gokverslaving is. Binnen deze blog gaan we verder in op de mogelijke oorzaken en kenmerken van een gokverslaving. Daardoor wordt het makkelijker om een gokverslaving bij jezelf of bij een naaste te herkennen. Omdat een gokverslaafde de verslaving goed kan verbergen is het goed om verschillende kenmerken van een gokverslaving te herkennen. Hierdoor kun je bij jezelf of bij de ander op tijd aan de bel trekken en hulp zoeken. Benieuwd naar mogelijke oorzaken en verschillende kenmerken van een gokverslaving? Lees dan snel verder!

Oorzaak van een gokverslaving

Net als bij andere verslavingen is de ene persoon vatbaarder voor een gokverslaving dan een ander persoon. Daar hebben verschillende persoonlijke factoren en factoren in de direct omgeving invloed op. Hierdoor kan het zijn dat de ene persoon niet in de problemen komt, maar de ander juist wel. Door middel van een onderzoek is er gekeken naar motieven voor het beginnen met gokken. Daarbij komen verschillende motieven naar voren:

 • Verveling, eenzaamheid of ontspanning
 • Het geloven in de winstkansen van het gokken en daarmee snel rijk willen worden
 • Avontuur, spanning of de kick die gevoeld wordt
 • Crisis of relatieproblemen

Daarnaast hebben verschillende factoren in de directe omgeving ook invloed op het beginnen met gokken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het gezin of binnen de vriendenkring, deze mensen hebben vaak een grote invloed op de persoon zelf. Wanneer bij deze mensen het gokken als “normaal” wordt gezien is de kans groter dat de persoon ook gaat gokken en een gokverslaving opbouwt. Hoe wordt iemand opgevoed? Wordt er geleerd over omgaan met geld of wordt hier geen tot weinig aandacht aan besteed? Verschillende factoren binnen het gezin of de vriendengroep kan invloed hebben op het beginnen met gokken en het opbouwen van een gokverslaving.

Kenmerken van een gokverslaving

Wanneer iemand een gokverslaving heeft, dan kan het zijn dat je de volgende kenmerken van een gokverslaving herkent. Herken jij ook enkele van deze kenmerken bij jezelf? Praat er dan met iemand over en laat je helpen wanneer nodig, want een gokverslaving kan veel meer kapot maken dan dat je lief is! Enkele kenmerken van een gokverslaving zijn:

 • Voortdurend denken aan gokken en liegen over het gokgedrag en het geld
 • Geen controle meer hebben over het gokken
 • Sociale contacten verwaarlozen en verzuimen van werk of van school
 • Mislukte pogingen om te stoppen met het gokken
 • Emotionele instabiliteit; emotioneel afhankelijk van het gewonnen of verloren bedrag
 • Financiële problemen; geld lenen van bekenden, een bank of geld apart houden om te kunnen gokken
 • Geheimzinnig over financiën; kan geïrriteerd raken wanneer er over rekeningen of afschriften gevraagd wordt

Gevolgen van een gokverslaving

Ben jij gokverslaafd of denk je dat iemand gokverslaafd is? Dan is het nodig om de juiste hulp in te schakelen. Want een gokverslaving brengt vele gevolgen met zich mee. Want door een gokverslaving kun je bijvoorbeeld last krijgen van:

 • Oplopende schulden; want je hebt steeds meer geld nodig om te kunnen gokken. Daarnaast kun je ook terecht komen in het criminele circuit om je schulden af te betalen
 • Rusteloos, vermoeid of uitgeput raken door het vele gokken
 • Werk, huis, vrienden en relatie kwijtraken door de opstapelende problemen

Kortom, er zijn veel nare gevolgen die aan het gokken verbonden zitten. Ben jij gokverslaafd of merk jij dat iemand in jouw omgeving een gokverslaving heeft? Zoek de juiste hulp! Verslavingscoach Twente kan jou of diegene uit jouw omgeving helpen met een leven zonder gokverslaving. Wil jij stoppen met gokken? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Kenmerken gokverslaving