fbpx
X
Wat is een gokverslaving

Wat is een gokverslaving?

Er zijn mensen die een gokverslaving hebben. Maar wat houdt een gokverslaving nu in? Wanneer iemand verslaafd is aan gokken, dan wordt het gokken dwangmatig. De verslaafde wordt er afhankelijk van en moet gokken. De aantrekkingskracht is op dat moment zo groot dat diegene het gokken niet kan weerstaan. Waarom is gokken verslavend? Bij het gokken komt er in de hersenen dopamine vrij, dit is een stof dat wordt aangemaakt en het gevoel van voldoening en beloning geeft. Doordat deze stof vrijkomt tijdens het gokken en jij daardoor een goed gevoel van krijgt kan het gokken verslavend worden. Hierdoor wordt het gokken dwangmatig en wil je het gokken steeds opnieuw herhalen om dat goede gevoel weer terug te krijgen. Daardoor wordt er een verslaving opgebouwd en kun je op een gegeven moment niet meer zonder te gokken.

Hoe vaak komt een gokverslaving voor en wat kan je doen?

Wanneer we kijken naar een gokverslaving, dan wordt er vaak gekeken naar mensen met geen tot laag risico, matig risico of een hoog risico. Daarbij zijn de mensen met een hoog risico waarschijnlijk gokverslaafd. Er wordt een schatting gedaan dat ongeveer 1% van de bevolking verslaafd is aan gokken. Maar wat kan je tegen een gokverslaving doen? Het belangrijkste is om het probleem of de verslaving bespreekbaar te maken. Dit hoeft niet per se met een dokter, maar kan ook met een vriend/vriendin of een familielid. Door jou gokverslaving of gokprobleem met iemand te delen kun jij de juiste stap zetten om te stoppen met gokken. Want de eerste stap is het erkennen van jouw probleem of verslaving. Daarna wordt het accepteren van hulp makkelijker. Wil jij stoppen met gokken? Of heb jij een vriend(in), familielid of naaste die gokverslaafd is? Lees verder of neem contact met ons op!

Hoe vaak komt een gokverslaving voor
Gokken groter wordend probleem

Gokverslaving: een steeds groter probleem in Nederland

Sinds oktober 2021 is de Wet Kansspelen op Afstand (KOA) in werking. Vanaf dat moment is het voor bedrijven met een vergunning mogelijk om legaal kansspelen online aan te bieden. Hierdoor is voor iedereen in Nederland het gokken binnen handbereik. Want het is heel simpel om via je mobiel te beginnen met het gokken. Daarom heeft dit grote gevolgen voor gokverslaving in Nederland. Daarnaast willen deze bedrijven onder de aandacht komen en maken veel reclame. Daardoor wordt een groot publiek bereikt met het gevolg dat er in het eerste halfjaar van 2022 bijna een half miljard is vergokt. Terwijl 800 miljoen euro voor heel 2022 de verwachting was. Hieruit blijkt dat de gokmarkt veel sneller gegroeid is dan werd verwacht. Met als gevolg dat er een grotere kans op gokverslavingen is onder mensen. Merk jij dat je veel bezig bent met gokken? Zorg dat het niet uit de hand loopt en stop wanneer het te ver gaat. Lukt je dat niet alleen? Verslavingscoach Twente kan je helpen stoppen met gokken!

Stoppen met gokken? Verslavingscoach Twente helpt!

Wanneer iemand een verslaving heeft, dan kan het leven soms uitzichtloos lijken. Maar gelukkig is er een uitweg en kun jij jouw gokverslaving vaarwel zeggen. Verslavingscoach Twente kan jou niet alleen helpen om te stoppen met gokken, maar helpt jou ook met de nazorg om de kans op terugval te verkleinen. Wil jij hulp krijgen om jouw gokverslaving aan te pakken? Of wil jij graag een interventie plannen om jouw dierbare te helpen met zijn of haar gokverslaving? Doordat er veel zaken al geregeld worden voor de interventie kan het traject direct van start gaan. Omdat de verslaving niet alleen zorgen met zich meebrengt voor de verslaafde, maar ook voor de familie en naasten. Daarom biedt Verslavingscoach Twente ook een naastenprogramma aan. Tijdens dit programma wordt ook de helpende hand geboden aan de naasten en kunnen zij leren over een verslaving, maar krijgen zij ook direct handvatten om direct toe te passen.