fbpx
X

Verslaving op de werkvloer

Een verslaving kan iedereen overkomen. Ook jouw werknemers kunnen een verslaving krijgen of hebben wellicht al een verslaving. Dit kan bijvoorbeeld een alcoholverslaving, wietverslaving of een gokverslaving zijn. Wanneer we naar de beroepsbevolking kijken van Nederland, dan heeft ongeveer 10% verslavingsproblemen. Daarvan zit 5% erg vast in de verslaving en kan daardoor (bijna) niet meer functioneren. Ongemerkt kunnen veel bedrijven en organisaties dus last hebben van een verslaving. Want verslaving is een groot onderschat probleem met mogelijke negatieve gevolgen voor een organisatie. Is een werknemer verslaafd en is er dus verslaving op de werkvloer? Dan wil je hier natuurlijk over gaan praten om de werknemer te helpen. Maar wat kan je als bedrijf doen? In deze blog geven wij enkele punten die als bedrijf gedaan kunnen worden om verslaving op de werkvloer te voorkomen.

Wat kan je tegen verslaving op de werkvloer doen?

Allereerst kijken we naar de mogelijkheden om verslaving onder de werknemers te voorkomen. Want voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Daarom is het zorgen voor een goed beleid binnen de organisatie of het bedrijf een goede preventiemaatregel. Denk bij het beleid bijvoorbeeld aan onderstaande punten:

  • Wat wordt er aangeboden voor voorlichting, bewustwording, signalering en mogelijkheden/hulp?
  • Wat wordt er binnen het bedrijf of organisatie toegelaten? Wordt er alcohol geschonken op een borrel of is er een zerotolerance beleid?
  • Toch een werknemer verslaafd? Wat is er onderling afgesproken omtrent begeleiding en het uit te voeren werk?
  • In welke mate kan een werknemer verslaafd zijn? Wanneer gaat er gesproken worden over een loonstop of zelfs ontslag van de verslaafde werknemer?

Doormiddel van een helder beleid wordt er gezorgd voor duidelijkheid en zichtbaarheid binnen de organisatie of het bedrijf. Daarnaast moet er draagvlak gecreëerd worden voor het opgestelde of op te stellen beleid. Zorg ervoor dat iedereen inspraak heeft bij het opstellen van het beleid. Dit kan eventueel direct zijn of indirect via een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Doordat er draagvlak is, wordt de kans op daadwerkelijk gebruik van middelen binnen de organisatie of het bedrijf een stuk minder.

Werknemer verslaafd? Wat zijn de gevaren?

Wanneer je merkt dat een werknemer een verslaving heeft of wanneer er een vermoede is dat een werknemer een verslaving heeft. Dan roept dit op tot het ondernemen van actie. Want de verslaving is niet alleen schadelijk voor de werknemer, maar kan ook gevolgen hebben voor de andere werknemers en andere mensen. Wordt er bijvoorbeeld gewerkt met grote machines of met gevaarlijke stoffen? Dan kan een ongeluk zo voorkomen doordat de verslaafde werknemer er niet met zijn of haar gedachte bij is. Enkele indicaties die voorkomen bij een verslaving zijn:

  • Hoog ziekteverzuim of lichamelijk klachten
  • Onverklaarbare ongelukken op het werk
  • Vaak te laat of eerder weggaan van het werk
  • Wazige of afwezig indruk tijdens het werk
  • Hevige stemmingswisselingen; heel euforisch of heel down

Omdat verslaving een ziekte is wordt het aangeraden om de bedrijfsarts er snel bij te betrekken. Want de enige arts die een advies mag uitbrengen over werk en ziekte is een bedrijfsarts. Kortom, zorg voor een goed beleid, creëer draagvlak onder de werknemers, zie de gevaren van een verslaving op de werkvloer in en haal de bedrijfsarts erbij wanneer er een werknemer verslaafd is.

Verslavingscoach Twente kan de werknemer ook helpen!

Door onze ervaringsdeskundigen weten wij als geen ander wat er bij de verslaafde werknemer omgaat. Verslaving is een lastige ziekte en kan meer kapot maken dan diegene lief is. Door een interventie kan de aangeboden hulp worden geaccepteerd en kan het herstelproces vrijwel direct van start gaan. Wil je als bedrijfseigenaar of bedrijfsleider eerst het proces bespreken of wil je graag de mogelijkheden bespreken? Neem dan contact op met Verslavingscoach Twente. Dankzij professionele hulp en een goede begeleiding kan ook jou werknemer weer een leven leiden zonder verslaving. Hierdoor kan het werk en alle andere activiteiten weer opgepakt worden. Is een werknemer verslaafd of denk je dat er verslaving op de werkvloer is? Schakel dan de benodigde hulp in. Verslavingscoach Twente helpt hier graag bij!