fbpx
X
Hoe verslavend is coke?

Hoe verslavend is coke?

Hoe verslavend is coke?

Wanneer we naar het gebruik van drugs kijken in Nederland, dan zien we dat cocaïne na XTC de meest gebruikte drug is in het uitgaansleven. Echter houdt hierbij lang niet iedereen rekening met de serieuze risico’s die cocaïnegebruik meeneemt. Om de vraag; hoe verslavend is coke, te beantwoorden is het belangrijk om te begrijpen welk effect cocaïne heeft. Wanneer je cocaïne gebruikt, dan duurt het enkele minuten voordat de drug werkzaam is. Daarna beland je in een roes die ongeveer 15 tot 30 minuten duurt. Door de coke komt er dopamine vrij in je hersenen en stimuleert blijdschap, waardoor jij je blijer en gelukkiger voelt.

Gebruik jij voor een langere tijd cocaïne? Dan gaan jouw hersenen zelf meer dopamine produceren om in een goede balans te blijven. Daardoor moet jij meer cocaïne gaan gebruiken om het verschil te voelen en om je weer blijer en gelukkiger te voelen. Nu kunnen wij het antwoord geven op de vraag; hoe verslavend is coke? Gebruikt iemand één keer coke? Dan betekent dit niet dat je direct een cocaïneverslaving opbouwt. Echter moet je er wel rekening mee houden dat ongeveer 10 tot 15 procent van de mensen die eenmalig cocaïne gebruiken een grote kans op een verslaving hebben. Hoewel het eenmalig gebruik dus onschuldig klinkt, kan iedereen hierdoor zeker een cocaïneverslaving opbouwen!

Gevaren van coke ofwel cocaïne gebruik

Let op!! Nagenoeg iedereen kan verslaafd raken en dit ben je niet van de ene op de andere dag. Daarom is het ook zo ontzettend sluw! Het ontwikkelen van een verslaving gaat altijd over fases (4 á 5). Het begint met experimenteren, een keertje met vrienden coke uitproberen. De interesse is gewekt in cocaïne en het wordt recreatiever. Op alle feestjes/festivals etc. (hooguit 6 keer per jaar) wordt gebruikt. Verder nooit en het leven is onder controle. Het begint ineens toch wel een gewoonte te worden om elk weekend coke te nemen. Ook worden er gelegenheden bedacht om een “reden” te hebben om te gebruiken. Het wordt dus gepland! Daarnaast heeft een cocaïneverslaving serieuze gevolgen!

Want het komt in deze fase ook met enige regelmaat voor dat je te laat komt op je werk, afspraken afzegt en het gebruik bagatelliseert. Met enige regelmaat een ruzie in huis over “gebruik”. Vervolgens wordt het gebruik van cocaïne zeer problematisch. Steeds meer nodig van een middel, steeds meer leugens en afspraken afzeggen. Het gedrag wordt steeds vreemder, omdat iemand “even snel iets moet doen” kortom; er begin flinke barsten te vertonen in het functioneren. Vervolgens raakt iemand steeds meer in isolement en is 24/7 bezig met het gebruik, herstellen en verkrijgen van het middel. Alles staat in het teken van ‘het middel’. Iemand is niet tot nauwelijks in staat om te werken, te studeren, een echtgenoot te zijn etc. Cocaïne is verslavend!

Gevaren van cocaïne
Wanneer ben je coke verslaafd?

Wanneer ben je coke verslaafd?

Hoewel het achterhalen van een verslaving soms lastig kan zijn, zijn er wel altijd kenmerken van een verslaving te herkennen. Wil je graag weten wanneer iemand coke verslaafd is? Dan kun je letten op iemands gedrag en karakter. Want door het gebruik van cocaïne zal het gedrag en karakter van diegene veranderen. Daarnaast zijn er ook enkele lichamelijke kenmerken van een cocaïneverslaving. Hieronder staan enkele kenmerken opgesomd, maar er zijn nog meer kenmerken van een cocaïneverslaving.

  • Je voelt je down en uitgeput wanneer er niet gebruikt wordt.
  • Het is mogelijk dat je spontaan een bloedneus krijgt.
  • Onnatuurlijke reacties, bijvoorbeeld extra opgewekt of impulsief.
  • Het bioritme draait om “s ’nachts wakker, overdag slapen”
  • Verminderde eetlust
  • Agressief verbaal en/of fysiek
  • Seksuele verlangens (alleen onder invloed)
  • Kans op hersenschade, epilepsie, hart en vaat ziekten, schade aan neus (schotje)

Wanneer ben je coke verslaafd? Dat kan per persoon verschillen, maar zie jij deze kenmerken bij iemand voorbij komen, merk jij dat iemand zich anders gedraagt of herken jij dit bij jezelf? Dan is het mogelijk dat diegene of jij een coke verslaving hebt. In dit geval is het belangrijk om professionele hulp te zoeken en te beginnen met afkicken. Want de gevolgen van een cocaïneverslaving hebben niet alleen effect op jou, maar ook jouw omgeving zal het effect hiervan meekrijgen.

Cocaïneverslaving overwinnen? Verslavingscoach Twente kan helpen!

Zoek jij hulp of heeft jouw naaste hulp nodig? Verslavingscoach Twente kan jou hierbij helpen! Neem contact op en we nemen de mogelijkheden graag met je door! Samen met een specialist kan het afkicktraject gestart worden en wordt jij tijdens en na het traject ondersteund door ervaringsdeskundigen. Hierdoor ben jij of is jouw naaste niet alleen in het traject, maar doorloop je het samen met een specialist. Daarnaast wordt er ook een familieprogramma aangeboden om de familie van de verslaafde te helpen. Hierbij worden belangrijke punten geleerd en worden er handvatten gegeven die direct in de praktijk gebruikt kunnen worden. Zoek jij hulp of ken jij iemand die hulp nodig heeft? Neem dan contact op en maak een afspraak!