fbpx
X

Waarom is alcohol verslavend?

Veel mensen drinken wel eens een borreltje op het terras, een verjaardag of op andere gelegenheden. Echter zijn er ook mensen die alcohol drinken voor het effect dat alcohol op de hersenen heeft. Maar waarom is alcohol verslavend? Wanneer iemand langdurig alcohol gebruikt kunnen de hersenen zich aanpassen. Daardoor worden de hersenen minder gevoelig voor dopamine, dit is een stof dat hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Doordat er minder dopamine wordt vrijgemaakt door hetzelfde aantal alcohol is er meer alcohol nodig om het effect van alcohol weer te voelen. Hierdoor gaat iemand meer drinken en is er op deze manier steeds meer alcohol nodig om het effect, ofwel de beloning, te voelen. Hierdoor kan een alcoholverslaving ontstaan.

Genetische bepaling speelt een grote rol, wanneer bijvoorbeeld een van je ouders, of familieleden verslaafd zijn, is de kans aanwezig dat jij ook verslavingsgevoelig bent. Daarnaast kunnen hevige gebeurtenissen in je leven kunnen ook een grote rol spelen bij het ontwikkelen van een alcoholverslaving. Denk aan vluchten voor oorlog, misbruik, overlijdens etc. Ook hebben vriendengroepen, school-, werk- of relatieproblemen invloed op de verslavingsontwikkeling. Waarom is alcohol verslavend? Dat ligt dus aan verschillende factoren.

Alcoholverslaving

Waarom is alcohol slecht voor je?

Als iemand alcohol drinkt, dan heeft dit veel effect op het lichaam. Omdat het alcohol uiteindelijk in je bloed terecht komt, gaat het jouw hele lichaam door. Waarom is alcohol slecht voor je? Omdat het dus jouw hele lichaam doorgaat. Hierdoor kan alcohol veel organen en dergelijke aantasten. Natuurlijk is het effect van alcohol afhankelijk van het aantal glazen dat je drinkt en de snelheid waarmee je het drinkt. Hieronder benoemen wij enkele punten die kunnen voorkomen bij langdurig en overmatig alcoholgebruik en waarom alcohol slecht voor je is.

  • Je kunt hersenschade oplopen, zoals geheugenproblemen of Korsakov.
  • Bij overmatig alcoholgebruik kun je bewusteloos raken en zelfs in coma komen te liggen.
  • Hart- en vaatziekten kunnen ontstaan. Denk aan hoge bloeddruk, hartritmestoornis, hartinfarct of een beroerte.
  • Daarnaast is het ook mogelijk dat er kanker in het lichaam voorkomt in de keel, slokdarm, borst, lever of darmen.
  • Uit onderzoek blijkt dat bij overmatig alcohol gebruik er kans is op 200 meer ziektes, waarvan 15 kanker soorten, dan bij iemand die dat niet doet.

Wat doet alcohol met je gedrag?

Het belangrijkste wat je moet weten over alcohol is, dat het een dempend middel is. Dat houdt in dat het je er niet gezelliger, vrolijker of knapper op maakt, maar dat het je angsten en gevoelens dempt. Daar zit dus direct het grote gevaar van alcohol wanneer je het gebruikt om jouw gevoelens te dempen. Je hersenen slaan dat op en bij elke nare gevoel geeft je brein een signaal af van het drinken van alcohol. Naast de beloning / het effect dat jouw hersenen ervaren en de schadelijke gevolgen die alcohol kan hebben, heeft alcohol ook invloed op jouw gedrag. Want wat doet alcohol met je gedrag? De gedragsverandering kan per persoon verschillen:

  • Je gaat steeds meer praten
  • Je gaat over je eigen en andermans grenzen, met alle gevolgen van dien
  • Je hebt steeds meer alcohol nodig voor hetzelfde effect
  • Je wordt emotioneler en reageert anders dan je normaal zou doen.
  • Je overschat jezelf en raakt in de war, waardoor je agressiever wordt.

Daarnaast reageer je minder snel en wordt jouw zicht ook steeds slechter. Wanneer je voor een lange periode erg veel drink, bijvoorbeeld meer dan 25 glazen per week. Dan kunnen jouw hersenen worden aangetast en wordt je geheugen slechter. Daarnaast ga je langzamer denken en kun je jezelf minder goed aanpassen aan nieuwe situaties.

Vragen, opmerkingen of meer informatie? Neem contact op!

Heb jij vragen over wat alcohol met je gedrag doet, waarom alcohol verslavend is of wil jij meer weten over waarom alcohol slecht voor je is? Neem dan contact met ons op. Merk jij dat jijzelf alcohol verslaafd bent of daar tegenaan zit? Of zie jij dat een naaste van jou een alcoholverslaving heeft? Verslavingscoach Twente kan jou helpen! Door middel van interventie, behandeling en goede nazorg van onze herstelcoach kun jij of jouw naaste de alcoholverslaving achter zich laten. Daarnaast kan Verslavingscoach Twente ook helpen bij andere verslavingsgebieden. Bekijk onze website voor meer informatie.